In de vorige post werden de vijf beste games uit 1980 besproken, het eerste game relevante jaar van de Aap. Ditmaal is het tijd om 1992 te bestuderen en de krenten uit de pap te vissen.

5. Mortal Kombat

FINISH HIM!’ Het zijn de gevleugelde woorden die gamers onmiddellijk associëren met deze fighting game. Weinig games hebben zo veel controversie als Mortal Kombat doen veroorzaken. Huismoeders schreeuwden moord en brand na het zien van de game en protesteerden met verve tegen de game. Het was één van de eerste games die extreem-geweld combineerde met realistische graphics. Eigenhandig leidde de game tot de oprichting van de ESRB. Het game-rating systeem dat tot vandaag de dag wordt gehanteerd.  Naast alle controverse was Mortal Kombat ook gewoon een goede titel. Een verdiende plek op nummer vijf voor deze legendarische game.

4. Dune II

1992 had niet beter kunnen beginnen. Op de eerste dag van het jaar kwam namelijk Dune II uit. De game wordt gezien als de absolute grondlegger van het Real Time Strategy (RTS) genre. Puristen willen nog wel eens janken dat het niet Dune II, maar de Sega Genesis game Herzog Zwei is die als grondlegger gezien moet worden. Nope. Dune II is de enige echte, ijskoud de lekkerste. Deze klassieker leidde tot game series als Warcraft, Command & Conquer en Age of Empires.

3. Super Mario Kart

Gesneuveld meubilair, verbroken vriendschappen en kerkhoven aan kapotte controllers: Geen één game weet deze zaken zo goed te bewerkstelligen als Super Mario Kart. Met de release van Mario Kart in 1992 werd de fundering gelegd voor een epische reeks aan kartgames. De game kreeg talloze opvolger en klonen. In vergelijking met de latere edities oogt deze Mario Kart nog redelijk spartaans qua banen en beschikbare characters. Ook mist de eerste Mario Kart de vier player ondersteuning die de latere edities van deze serie wel zouden hebben. Naar onze mening is dat nou net datgene waar de échte fun van Mario Kart inzit. Want zeg nou zelf, er is toch niks fijner dan elkaar op de bank verrot te schelden? Ondanks het gemis van deze four player mode mag de eerste Mario Kart niet teniet worden gedaan. Zonder deze game hadden we de vervolgen niet gehad.

2. Indiana Jones and the Fate of Atlantis

Een game die behoort tot een inmiddels vrijwel uitgestorven genre: de point-and-click adventure. Het is misschien gek voor te stellen, maar deze ietwat statische games waren dé shit in de jaren negentig. Met name de games van studio LucasArts stonden enorm hoog aangeschreven.
Zo ook deze Indiana Jones game. Over het algemeen wordt de game gezien als één van dé klassiekers binnen het genre. Tot op de dag van vandaag voelt de game niet achterhaald aan om te spelen en komt het in de kern erg overeen met hoe huidige adventures in elkaar zitten

 1. Wolfenstein 3D

Van alle grensverleggende games kan er maar één de beste zijn. Het is een tikkeltje persoonlijke smaak, maar wij gaan dan toch voor de game van Id Software. Wolfenstein 3D betekende de doorbraak van misschien wel het meest populairste genre van nu: de First Person Shooter (FPS). Het plaveide de weg voor games als DOOM, Quake en alles wat daarna kwam. In Wolfenstein kruip je in de huid van B.J. Blazkowicz en jaag je honderden Nazi’s over de kling. De game zorgde net als de eerdergenoemde Mortal Kombat voor tal van controversie. Het kasteel bevat een aanzienlijke hoeveelheid aan hakenkruizen en portretten van de Führer. Gelukkig was de game meer dan controversie alleen. Het bevat snelle actie, voor de tijd goede graphics en heerlijke controls. Met recht kan het een absolute klassieker genoemd worden.

PS: Naast dit alles heeft de game één van de beste eindbazen ooit. Niemand minder dan über-badguy Adolf Hitler is de laatste hindernis in de game. Alsof Hitler alleen niet erg genoeg is, strijd je ook nog eens tegen een ‘Mecha-Hitler’ met twee volautomatische geweren. Wanneer je hem eindelijk hebt verslagen, krijg je nog een heerlijke replay van je kill te zien middels de eerste echte ‘Deathcam’. Wünderbar!

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.