Afgelopen weekend was ik voor de verandering weer eens op bezoek bij mijn ouderlijk huis. Ook mijn jongere broer was aanwezig en tot mijn vreugde hoorde ik dat de beste kerel Stardew Valley tijdens de Steam Summer Sale heeft gekocht. Een game die ik al geruime tijd in mijn bezit heb, maar amper tijd voor heb kunnen vinden. Wonder boven wonder is er sinds mei een multiplayer bèta, dus daar was pardoes een ideaal moment om de game te checken. Zo gezegd, zo gedaan: de gebroeders De Jong beginnen een boerderij.

Pelican Town

Voordat ik uitwijd over de belevenissen op ‘Bro Farm’ geef ik een kort overzicht over wat Stardew Valley nu precies is. De game is gereleased in 2016 en werd binnen de kortste keren een enorme hype mét lovende recensies. Een unieke prestatie voor een game met SNES-achtige graphics en een relatief simpel concept: het runnen van een boerderij. Wat het nog unieker maakt, is dat de game is ontwikkeld door één persoon! De 28-jarige Amerikaan Eric Barone werkte ruim vier jaar aan de titel en het resultaat mag er absoluut wezen.

In de game verhuist je character van de grote stad naar het dorpje Pelican Town om daar de boerderij van je overleden grootvader over te nemen. Wanneer je de game start, is de boerderij een absolute puinhoop. Het terrein is volledig overwoekerd door onkruid en voordat je ook maar iets kunt verbouwen, dient de boel eerst opgeruimd te worden. Heb je dat eenmaal gedaan dan ligt de weg open om een bloeiende boerderij op te zetten en het dorp en de nabijgelegen omgeving te verkennen. Hoe je dit doet, ligt volledig aan jou. Ben je liever bezig met het ontdekken van  een enorm gangencomplex verkennen in een verlaten mijn? Geen probleem. Of wil je al je geld alleen verdienen met het vangen van vis? Sure! De game laat je volledig vrij in de manier waarop jij je dagen besteed.

Ten slotte spelen de inwoners van Pelican Town (ongeveer 30) ook een grote rol in de game. In het dorp is elke dag wel iets te doen en altijd heeft iemand wel hulp nodig met iets. Door opdrachten voor de dorpelingen uit te voeren verbeter je je relatie met hen. Gedurende de tijd leer je de inwoners en hun persoonlijkheid beter kennen en ontdek je dat er ontzettend veel zorg is besteed aan het uitwerken van deze personages. Het duurt niet lang voordat je de inwoners en hun typische karaktertrekken in je hart hebt gesloten en je met alle liefde een rondje in het dorp maakt om met ze te praten.

Bro Farm

Terug naar ons broederlijke boerderij-imperium. Mijn broertje kreeg de rol van ‘Farmhand’ toebedeeld en moest plaatsnemen in een aanzienlijk kleinere woning dan die van mij. Je bent nou eenmaal de oudere broer of niet. Nadat mijn broertje en ik de grootste puinhoop hadden opgeruimd, was het tijd om geld te verdienen.

Onze taken bleken al snel verdeeld; ik nam de verantwoordelijkheid op me om een geoliede boerderij op te zetten, terwijl mijn broeder zich volledig stortte op de edele kunst van het vissen, iets dat hij ook in het echte leven met enige regelmaat doet. Ik niet. Ik heb niets met vissen. Daarom ging ik ook aardappels verbouwen. Wat heb je liever in je hand? Een mooie, verse aardappel, of een stinkende, natte vis? Precies.

Voordat ik het door had, waren er drie uren voorbij. In die tijd heb ik bomen omgehakt, akkers aangelegd en gewassen geplant. Toen ik daar klaar mee was, moest ik een oplossing bedenken om die pleuris kraaien van mijn erf af te houden. Ik heb eens gelezen dat de enige juiste manier om kraaien te verjagen het ophangen van een dode kraai is. Ondanks mijn beste pogingen lukte dit niet en werd het een ouderwetse vogelverschrikker.

Met mijn laatste centen ging ik naar het dorp in om wat nieuwe zaden te kopen, want ondernemen is vooruitzien. Omdat ik toch in de buurt was, besloot ik even bij mijn vissende broertje langs te wippen. We bleven bij de rivier zitten totdat de zon onder ging en we een stapel vis hadden waar je U tegen zegt. Op onze weg naar huis verkochten we de vangst voor enkele gouden pegels, waardoor de uitbreiding van onze stal weer een stap dichterbij kwam. Het klinkt triviaal, maar zo voelt het niet. Alles wat je doet, draagt bij aan het uitbreiden van je boerderij en weet een voldaan gevoel op te wekken. Ondanks dat het ‘kleine’ bezigheden zijn, vervelen ze niet.

Vakantie

Door onze gecombineerde inzet vloog de omzet de lucht in. Binnen no-time hadden we genoeg geld om duurdere gewassen te kopen en een stal voor onze dieren te laten bouwen. In vergelijking met de playthrough die ik in mijn eentje deed, ging dit aanzienlijk sneller. Op een bepaalde manier voelde de game iets minder overweldigend, omdat je met meerdere spelers de aandacht kan verdelen. In je eentje is er zoveel te doen dat je soms kan verdrinken in de mogelijkheden. De multiplayer is een absolute toevoeging aan de game en ik kan het bijna niet anders omschrijven dan een vakantie met je medebewoners van de boerderij.

Tijdens ons ‘werk’ ouwehoerden mijn broertje en ik over van alles en nog wat, ondanks dat we niet altijd met hetzelfde bezig waren. Het deed me een beetje denken aan middagen waarop ik samen met hem hele steden van Lego bouwde. Allebei werkten we aan een ander gedeelte van de stad, maar desondanks waren we toch samen bezig. Met Stardew Valley was het precies hetzelfde.  Af en toe gingen we er samen op uit, maar meestal  waren we op onze eigen manier bezig met het werken aan onze boerderij.

Op het moment hebben we er bijna tien uur inzitten en voor mijn gevoel hebben we slechts het topje van de immense Stardew Valley ijsberg gezien. Voor nu moeten we ons voorbereiden op de herfst. Onze stal kan nog worden uitgebreid, en voor het volgende seizoen begint, kunnen we nog één keer een aantal gewassen zaaien.  In die zin is Stardew Valley waarschijnlijk net als het echte leven op het platteland : altijd wat te doen. Je wordt er alleen wat minder moe van.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.