Ik kan mijn toetsenbord wel uit het raam gooien. En mijn monitor, muis en hele inboedel. Wat mij nu overkomt, ervaar ik als onrecht en willekeur, maar diep van binnen weet ik dat het binaire cijfers zijn die me verneuken. Ik haat de PC en het gamen erop. Soms.

Wat voor mij en mijn huisgenoot een chille avond met gamen zou moeten worden, is uitgelopen in uren van troubleshooten. Onze voorbereiding was nog wel zo goed. Allebei hadden we van tevoren de te spelen games geïnstalleerd, zodat we meteen konden beginnen. Maar oh, wat zaten we fout. Zo fout.

De eerste ellende begon al met het feit dat mijn laptop het nodig vond om de windows-updates te moeten installeren. Ik had het al kunnen zien aankomen, omdat mijn laptop moeilijk traag was de uren ervoor. Het kan aan mij liggen, maar ik vermoed dat er een complot van Microsoft is met betrekking tot de updates. Als je ze niet installeert, wordt je pc traag, totdat je het wel doet. De huichelaars.

Haat

Enfin, na een dikke vijf minuten zijn de updates dan ein-de-lijk geïnstalleerd en kunnen we los. Ik start Civilization V op en maak een LAN-game die mijn huisgenoot kan joinen. In de tussentijd dat hij zijn game opstart en de lobby joint, kies ik vast een volk dat mij naar de overwinning zal leiden. Mijn oog valt op Catharina de Grote, tsarin van Rusland, wat een prachtige vrouw. Ondertussen schittert mijn huisgenoot in afwezigheid. In mijn hoofd ben ik al strategieën aan het bedenken, waarmee ik zijn rijk  naar de ondergang zal helpen. ‘Waar blijf je?’ roep ik nog, maar wanneer ik zijn gezicht zie, weet ik dat er iets mis is. ‘De versies komen niet overeen,’ stamelt hij.

Een domper, maar het zij zo. We besluiten de game af te sluiten en uit te zoeken welke versie hij heeft en welke ik. Het probleem zit hem waarschijnlijk in dat hij een retail-versie van de game heeft en ik een steam-versie. We komen na wat zoekwerk er al snel achter dat een patch het probleem kan verhelpen. Zo gezegd, zo gedaan. De patch wordt gedownload, geïnstalleerd en we zijn klaar voor een tweede poging. Of toch niet? Wederom geeft de game een foutmelding over de versies. Ik kan wel huilen. Mijn huisgenoot komt met het rancuneuze idee om mijn steam-versie te de-installeren en in plaats daarvan zijn retail-versie mijn pc te zetten. Na een kort moment van wikken en wegen, besluiten we nog één laatste poging te wagen

Acceptatie

Ik installeer Civilization voor de tweede keer in twaalf uur. Het lezen van de dvd-rom gaat verrassend traag. Inmiddels zijn we bijna anderhalf uur verder en hebben we nog geen minuut gespeeld. Volgens het installatiemenu duurt het nog acht minuten voordat alles klaar is. Mentaal voel ik me alsof ik al de hele nacht heb lopen gamen.

Terwijl de installatiebalk tergend langzaam volloopt, herinner ik me de tientallen games die op onverklaarbare manieren crashen. Het voorbeeld van Civilization V is slechts één van de honderden die ik je kan geven. Nu moet ik zeggen dat sinds ik een ietwat betere pc heb, de crashes minder zijn. Toen ik een jaar of zeven was, hadden mijn ouders een bakbeest van een Medion-PC. Deze was gekocht bij de Aldi en binnen een jaar van zijn aanschaf begon de harde schijf zo te kraken dat het klonk alsof er een heel tropisch regenwoud werd omgekapt. Ik vraag me af wat er met dit Duitse gedrocht is gebeurd, nadat we hem bij de tweedehandswinkel hadden gedumpt.

Inmiddels is Civilization klaar met installeren. Mijn huisgenoot en ik geven elkaar nog een bemoedigende knik en bereiden ons voor op euforie, dan wel deceptie. Ik maak de LAN-lobby aan en kies wederom voor de Russen. Gespannen kijk ik naar mijn huisgenoot. Het enige wat ik hoor is zijn muis die klikt en de serene achtergrondmuziek van Civilization. Dan verschijnt er een gezegende naam in de Lobby: Willem van Oranje, dé standaardkeuze van mijn huisgenoot. Eindelijk.

Liefde

Ondanks dit hele drama hou ik toch van PC-gamen. Een shooter met toetsenbord en muis speelt honderd keer fijner dan met de controllerpookjes. Daarnaast heb ik ook altijd het gevoel veel meer in een game te worden gezogen op de PC, dan op de console. De combinatie van een goede koptelefoon en dicht op het beeldscherm zitten doet wonderen in dat opzicht. Maar het allertofste aan PC-gaming is de mogelijkheid om je games te verrijken met mods. Dit natuurlijk net zo lang totdat je de game zo hebt volgestouwd dat hij non-stop crasht. Heerlijk.

 

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.