Na de trieste verhalen over The Elder Scrolls Blades moest ik mezelf wel even troosten met een goede titel uit de Elder Scrolls-serie. In mijn Steam Library wachtte Oblivion geduldig op me, alsof hij al op me zat te wachten. Alsof hij wist dat Bethesda op de graaitour zou gaan en vroeg of laat een wanproduct met microtransacties zou maken. Beetje jammer dat ik het eigenhandig voor elkaar kreeg om ook geen plezier aan Oblivion te beleven en het helemaal kapot te modden.

Volgens Steam heb ik ruim 120 uur in de game zitten.  Ik weet dat dit slechts een fractie is van de werkelijke hoeveelheid tijd die ik in de game heb gestopt. Voordat ik de titel op de PC speelde, heb ik de game uren op de Xbox 360 gespeeld. De overstap naar de PC volgde pas later, al had ik dat veel eerder moeten doen.

Meer!

Met het spelen van de game op de PC ging een wereld voor me open. Niet alleen speelde het fijner, ook kreeg ik toegang tot mods. Man, wat was dat geweldig. Voordat ik er erg in had, bracht ik uren door op moddingsites om meer en meer content aan de game te voegen. Nieuwe wapens, monsters en hele kastelen: ik propte de game zo vol met content dat ik genoeg materiaal had om nooit meer mijn huis te hoeven verlaten.

De herinnering aan deze mods bracht me er toe dat ik ook nu weer naar Nexusmods surfde: dé vergaarbak van alle mods voor The Elder Scrolls-games. Ik navigeerde naar de top 100 mods en begon als een gek te downloaden. De mods zorgden voor mooiere weerseffecten, betere textures en zelfs een gehele gameplay-overhaul. Ik was hyped, maar ik wilde meer. Wie hebzucht en onverzadigheid wil ervaren, hoeft enkel blootgesteld te worden aan het installeren van mods. Op een bepaalde manier werkt het verslavend om te kijken wat je nog meer kan vinden. Steeds vind je content die de game verrijkt, waardoor je maar door blijft gaan. Hele triviale dingen zoals gedetailleerde boekenkaften zijn ineens een must-have.

Neonblauw gras

Na ruim twee uur zoeken en downloaden, besloot ik dat het maar eens tijd was om de game te spelen. Vol anticipatie startte ik de game. Vastbesloten om de intro niet voor de honderdste keer opnieuw te spelen, had ik een mod geïnstalleerd die ervoor zorgde dat ik direct buiten de tutorial kon beginnen. Ik besloot te beginnen in Anvil. Een mooie kuststad in het westen van de provincie Cyrodill, waar in mijn herinnering de wijn rijkelijk vloeide en er genoeg wilde dieren waren om in elkaar te trappen.

Mijn character van was een brute Orc genaamd Hogis. Hogis stelt geen vragen. Hogis sloopt en verkoopt; een man waar je wat aan hebt. Na hem een kek kapseltje te hebben gegeven, is het dan ein-de-lijk tijd om te beginnen. De laadbalk loopt op mijn nieuwe pc razendsnel vol. Een kopje koffie zetten is er niet meer bij. Maar wat krijgen we nu? De lucht ziet er prachtig uit én ik hoor inderdaad de vogeltjes fluiten, precies zoals de mods beloofden. Het gras is alleen neonblauw. Hier klopt geen ruk van.

Tijdverspilling

Geërgerd sluit ik de game af en check ik de game op eventueel conflicterende mods. Het programma wijst er twee aan. Ik besluit één mod te deïnstalleren en de game maar opnieuw op te starten. Het spel komt vervolgens niet verder dan een zwart scherm na het openingsfilmpje. Een nieuwe check wijst uit dat de andere mod nog steeds conflicteert. Dan allebei maar weg. Hogis heeft hier geen tijd voor en ikzelf ook niet. Bij een nieuwe opstartpoging komt de game  weliswaar tot het hoofdmenu, maar als ik op ‘New game’ klik, krijg ik wederom een zwart scherm. Ik kan wel janken.

Inmiddels is het drie uur na de installatie van Oblivion en ik heb welgeteld 10 seconden gespeeld. Waarom moet ik ook altijd zoveel installeren? Waarom kan ik niet genoegen nemen met wat minder mods? Hogis, kerel, het spijt me. De enige optie die ik zie, is om Oblivion in zijn geheel opnieuw te installeren. Ik ben er in geslaagd om mezelf te beroven van een avond spelplezier. Wat een relaxt avondje wandelen door Cyrodill had moeten worden, is uitgelopen op een totale fiasco. Uren mods doorspitten voor een game die ik uiteindelijk niet kan spelen. Wat een tijdverspilling. Had ik Oblivion nog maar op de Xbox 360.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.