Sony zal wel hebben gedacht: Wat Nintendo en Sega kunnen, kunnen wij ook. Naast de (S)NES-mini en geplande Sega Mega Drive Mini kondigde Sony afgelopen week de Playstion Classic aan. Een makkelijke cash-in van Sony, of juist een mooie kans om de oude games weer te spelen?

Aah, de Playstation. De tweede console in mijn leven waar ik kennis mee maakte en wat was het een wonderlijk iets. Memorabele 3D-graphics en brute games die nauwelijks te bekennen waren bij Nintendo . Als vijfjarige is je wereld dan al snel compleet. Tussen de middag ging ik regelmatig naar mijn buurjongen om Tekken te spelen en keihard ingemaakt te worden, omdat mijn buurjongen het zoveel meer speelde dan ik. Veel maakte het niet uit, want alleen al bezig zijn op zo’n console was geweldig.

De liefde voor Playstation duurde overigens niet lang. Bij mij thuis werd gekozen voor de Xbox en in de vijf jaar die daarop volgden, moest ik me op het schoolplein doorlopend verdedigen waarom ik voor de grote zwarte doos van Microsoft had gekozen. Goede tijd.

Jammer

Op 3 december , 24 jaar na de release van de originele console, ligt de Playstation opnieuw in de winkel. Ditmaal alleen een stukkie kleiner en onder de naam ‘Playstation Classic’. Een mooie kans voor mij om de gamecatalogus van Playstation beter te leren kennen. Wat we weten van de Playstation Classic is dat hij honderd euro gaat kosten, je er twee controllers bij krijgt en twintig games. Van die twintig games zijn er nog maar vijf bekend:  Final Fantasy VII, Jumping Flash, R4 Ridge Racer Type 4, Tekken en Wild Arms. Sony zegt de games te hebben gekozen op basis van populariteit onder originele Playstation-eigenaren. Welke games je krijgt, hangt ook af van de regio waarin je de Playstation Classic koopt.

Jammer genoeg werd meteen al bekend dat de console na de release geen nieuwe games zal ontvangen. Naar mijn mening een enorme blunder van Sony, want het ontbreken van downloadable content op de (S)NES-mini was het grootste kritiekpunt. Met de Playstation Store ligt de online-infrastructuur er al, dus waarom zou je daar geen gebruik maken? Het is toch super tof om meer retrotitels te kunnen kopen, in plaats van gebonden te zijn aan de twintig games die vooraf op de console zijn geïnstalleerd.

Gebruiksgemak

Desondanks het ontbreken van downloadable games voorspel ik dat de Playstation Classic een immens succes wordt. De console is waarschijnlijk meteen uitverkocht, net zoals bij de (S)NES-mini. Het concept van mini-consoles blijft nu eenmaal toffe trend die vooral heel veel gebruiksgemak met zich meebrengt. Je hoeft niet langer te kutten met emulators of adapters om je prehistorische console op je nieuwe tv aan te sluiten. Met de PS Classic is het simpelweg plug and play en speel je je games in HD. Bovendien kun je ook eindelijk dat glorieuze opstartgeluid weer door je speakers laten schallen.

Een schaamteloze actie van Sony om in te cashen op de hype? Een beetje. Ga ik hem halen? Zeer waarschijnlijk. Ben ik zwak? Overduidelijk. Sony speelt slim in op de luiheid van de moderne mens.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.